In 2050 wil Nederland een warmtevoorziening hebben zonder CO2-uitstoot. Dan moeten ongeveer acht miljoen huizen duurzaam verwarmd worden. Uit onder- zoek blijkt dat aquathermie kan voorzien in de helft van die warmtevraag. Bij aquathermie wordt warmte onttrokken uit water om te gebruiken in de gebouwde omgeving.
Aquathermie is een koepelterm voor TEO (thermische energie uit oppervlaktewater), TEA (afvalwater) en TED (drinkwater).
In mei 2019 is de Green Deal Aquathermie ondertekend, waaruit het Netwerk Aquathermie (NAT) is ontstaan. NAT zorgt voor het ontwikkelen en delen van kennis en praktijkervaringen op het gebied van aquathermie via website, bijeenkomsten en webinars. Het doel is de waarde van aquathermie in beeld te brengen om zo de noodzakelijke warmtetransitie te versnellen. Het is een groeiend netwerk van overheden, waterbeheerders, onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven. Vanuit het NAT hebben de bedrijven Callic, Crux Engineering en GMB meegewerkt aan dit artikel.
Kademuur als energiefabriek
Een recente trend voor het toepassen van TEO-systemen is het integreren van energie- winning en -opslag in civieltechnische constructies. De energiedamwand, waarmee Crux Engineering de Waterinnovatieprijs 2021 heeft gewonnen, is hier een goed voorbeeld van. Ook kademuren kunnen als energiefabriek worden ingezet. Met deze gesloten systemen wordt thermische energie gewonnen uit het oppervlaktewater én de ondergrond.
Download hier het hele artikel van H. Biemond, J. Haasnoot en M. Gaasenbeek , dat gepubliceerd is in Land en Water nr 5/6 juni 2022