Stalen damwand als duurzame energiebron
Energiedamwanden

Stalen damwand als duurzame energiebron

In het artikel van Civiele Techniek 2022 nummer 7 worden de stalen damwand als duurzame energiebron verder toegelicht. Dit is een gedeelte van het artikel uit Civiele Techniek nummer 7 over de Energiedamwand

 

“Energiedamwand: stalen damwand als oneindige energiebron”

Dat Nederland binnen een afzienbare tijd overstapt op duurzame energiebronnen voor onze gebouwde omgeving hoeft geen nadere toelichting. De ondergrond is daarvoor een veelvuldig toegepaste bron voor duurzame warmte door middel van open en gesloten WKO-bronnen. Funderingselementen in de ondergrond kunnen echter ook heel goed als energiebron functioneren, bijvoorbeeld door de activatie van funderingspalen, tunnels en diepwanden om thermische energie te onttrekken of op te slaan. Een recente proef en diverse projecten hebben aangetoond
dat de Energiedamwand een haalbaar energieconcept is, dat gereed is om als duurzame warmtebron te worden geïmplementeerd.

 

Werking Energiedamwand

De Energiedamwand is een nieuw gepatenteerd systeem waarbij de stalen damwandconstructie naast grond- en waterkering een extra functie krijgt, namelijk die van warmtewisselaar voor het onttrekken van thermische energie aan het oppervlaktewater (aquathermie) en de ondiepe ondergrond.
Het systeem bestaat uit activatielussen die voor installatie aan de grondzijde van de stalen damwand worden bevestigd. De damwandplank kan over elke gewenste hoogte thermisch geactiveerd worden. Ook een bestaande damwand kan worden geactiveerd door het aanbrengen van een modulaire Energiedamwand (beschermde activatielussen) in de kas aan de waterzijde van de damwand. Er wordt een vloeistof (koudemiddel, glycol) door deze activatielussen gepompt, die de damwand tot warmtewisselaar maakt. De vloeistof in deze activatielussen onttrekt daarbij warmte aan zowel het oppervlaktewater als de bodem.

Thermisch geactiveerde damwand en voorzetpaneel Energiedamwand

Dit betreft een geheel gesloten systeem; er wordt geen water aan het kanaal onttrokken, maar alleen de thermische energie die zich rond de damwand bevindt. Omdat het water in waterwegen altijd licht in beweging is, wordt een zeer efficiënte warmteoverdracht bereikt.

 

 

Projecten

Naast de praktijkproef in De Zweth zijn in Nederland en Duitsland ook al enkele projecten gerealiseerd. Een eerste praktische toepassing is in de jachthaven van Enkhuizen waar de Energiedamwand wordt gebruikt voor de verwarming van het jachthavengebouw. Daarnaast is recent de Energiedamwand geplaatst bij het Swettehûs in Leeuwarden; een volledig circulair bedieningsgebouw van de provincie Fryslân. In Duitsland zijn op een tweetal locaties Energiedamwanden actief en is recentelijk in Potsdam voor een nieuwbouwlocatie meer dan 100 m kade van een Energiedamwand voorzien. Op het moment van schrijven lopen verschillende haalbaarheids- en ontwerpprojecten om de Energiedamwand toe te passen en heeft het systeem al meerdere prijzen gewonnen, waaronder de NENnovation award 2020 en de Waterinnovatieprijs 2021.

 

 

Wilt u het hele artikel lezen over de Energiedamwand, de stalen damwand als duurzame energiebron?

Recente berichten

energie van de toekomst
Publicaties

Energie van de toekomst ligt aan de waterkant

De energie van de toekomst? Die ligt gewoon voor je deur! Of beter gezegd in de vele waterkanten die ons kikkerlandje rijk is. Je kunt zo’n 40 procent van onze energiebehoefte uit oppervlaktewater halen door de damwanden langs het water van een buizensysteem te voorzien.

Lees meer
Bouwbeurs 2023 Energiedamwanden
Archief

Energiedamwand op bouwbeurs 2023

De Energiedamwand Nederland staat van 6 tot en met 10 februari op de Bouwbeurs 2023 in de koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Bezoek ons op stand 07.F014 voor meer informatie.

Lees meer
Energiedamwanden op Infratech
Archief

Energiedamwanden op Infratech 2023

We staan namens Energiedamwand Nederland aanwezig op de Infratech 2023, die van 17 t/m 20 januari 2023 in Ahoy in Rotterdam plaatsvindt. We vertellen u dan graag meer over het gratis en onbeperkt opwekken van energie middels de Energiedamwanden.

Lees meer
Stalen damwand als duurzame energiebron
Publicaties

Stalen damwand als duurzame energiebron

In het artikel van Civiele Techniek 2022 nummer 7 worden de stalen damwand als oneindige energiebron verder toegelicht.
“Energiedamwand: Stalen damwand als duurzame energiebron”. In Nederland wordt aquathermie gezien als een van de belangrijke pijlers in de warmtetransitie.

Lees meer
greenchoice energieprijs
Nieuws

Greenchoice Energieprijs voor Energiedamwanden

Energiedamwand Nederland is de trotse winnaar van de Greenchoice Energieprijs 2022 geworden. Op duurzame dinsdag werd de prijs door Greenchoice uitgereikt. Greenchoice laat met deze prijs zien duurzame nieuwe ontwikkelingen belangrijk te vinden.

Lees meer
Energiedamwand Nederland op vakbeurs energie 2023
Archief

Bezoek ons op de vakbeurs Energie

Op 11, 12 en 13 oktober 2022 vindt de jaarlijkse vakbeurs Energie plaats in de Brabanthallen. Gooimeer en Crux Engineering zullen daar namens Energiedamwand Nederland aanwezig zijn. U kunt ons vinden bij standnummer: 3.F043

Lees meer
energietransitie
Nieuws

VSK Award 2022 energietransitie

De Energiedamwanden zijn genomineerd bij de VSK Awards 2022 in de categorie energietransitie en hebben een eervolle vermelding gekregen vanwege de nieuwe toepassing van aardwarmte en aquathermie middels de Energiedamwand.

Lees meer
warmte uit water kademuur als energiefabriek
Publicaties

Warmte uit water

In mei 2019 is de Green Deal Aquathermie ondertekend, waaruit het Netwerk Aquathermie (NAT) is ontstaan. NAT zorgt voor het ontwikkelen en delen van kennis en praktijkervaringen op het gebied van aquathermie via website, bijeenkomsten en webinars. Het doel is de waarde van aquathermie in beeld te brengen om zo de noodzakelijke warmtetransitie te versnellen.

Lees meer
Damwand als duurzame energiebron
Publicaties

Damwanden als energiebron

Door stalen damwanden te voorzien van collectoren, kunnen havenkades, kanaaloevers, bouwkuipen, dijken en alle andere waterkeringen ons zonder aardwarmteboringen van warmte en koude voorzien.

Lees meer
Warmte winnen met Energiedamwanden
Publicaties

Warmte winnen met de energiedamwand

Aan het einde van het jaar blikt De Ingenieur traditiegetrouw vast vooruit op het volgende jaar. Welke technologieën breken door? Een van de beste technologieën is de Energiedamwand aldus de Ingenieur in 2022.

Lees meer
gratis energie opwekken FAQ
Publicaties

Artikel GWW over energie-damwanden

De directeur van Gooimeer legt in dit artikel uit hoe de Energiedamwanden een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame oplossing van het energievraagstuk en wat de voordelen zijn voor klanten. Het onbeperkt opwekken van gratis energie met de Energiedamwanden is een van de voordelen.

Lees meer
proef energiedamwanden
Publicaties

Civiele Techniek start proef Energiedamwand

In dit artikel leest u over de full-scale energiedamwanden-proef die CRUX Engineering in samenwerking met Gooimeer, Groep Duurzame Energie, TU Delft en TU Eindhoven heeft opgezet. Om rekenkundige opbrengsten van de Energiedamwand te kunnen valideren, wordt het systeem twee jaar lang getest in buurtschap de Zweth, nabij Rotterdam.

Lees meer