energie opwekken met stalen damwanden
Energiedamwanden

Energie opwekken met stalen damwanden

Energie opwekken met stalen damwanden is een artikel geschreven door Gerard Vos, een auteur en projectredacteur bij Installatie Journaal. 

 

Energiedamwand Nederland haalt met een stalen damwand thermische energie uit oppervlakte- en grondwater. Patrick Stoelhorst geeft tekst en uitleg.

 

Zo op het oog is de energiedamwand een ideale vinding voor ons waterrijke land. In Nederland worden veelvuldig stalen damwanden toegepast als grond- en waterkering. Door ze thermisch te activeren – collectoren aan de stalen damwanden te bevestigen – wekken de damwanden gedurende het hele jaar onbeperkt gratis energie op. De thermische energie kan uit het oppervlaktewater (aquathermie) worden gehaald en uit de ondiepe ondergrond voor de verwarming en koeling van gebouwen in de buurt.

 

Aquathermie

“De techniek die we voor de Energiedamwand gebruiken, bestaat al veertig-vijftig jaar, vertelt Patrick Stoelhorst, directeur van Energiedamwand Nederland, onderdeel van Gooimeer. “De combinatie met een stalen damwand is uniek. Er zit veel energie in de bodem en in water. Veertig procent van de warmtebehoefte in Nederland kunnen we uit water halen. Aquathermie is een enorme kans voor ons allen.”

 

Gesloten systeem

De Energiedamwand is een geheel gesloten systeem. Als er ergens een damwand moet worden geplaatst, worden hier vooraf collectoren op aangebracht. Door de collectoren wordt een koudemiddel rondgepompt. Een warmtepomp brengt de energie die door het koudemiddel uit de leidingen van de Energiedamwand wordt aangevoerd, van een laag temperatuurniveau naar een hoog temperatuurniveau. Ten slotte wordt de warmte aan een afgiftesysteem in de woning afgegeven. Gebouwen zijn met de Energiedamwand het hele jaar door te verwarmen, maar tijdens warme periodes kun je de richting ook omdraaien en zijn de gebouwen eveneens te koelen. Het expansieventiel zorgt er uiteindelijk voor dat het koudemiddel van een hoog temperatuurniveau weer naar een laag temperatuurniveau wordt gebracht, zodat er weer nieuwe energie uit de bodem en/of water via de Energiedamwanden gehaald kan worden.

 

Rendementen

De rendementen hangen af van de bodemgesteldheid, waterdiepte en het type damwand, vertelt Stoelhorst. “Maar gemiddeld genomen is het tussen de één en twee kilowatt (kW) per lengtemeter.” Die hoge opbrengst is eigenlijk heel logisch, want er zijn geen belemmerende factoren. “Er is direct contact met het water.” De Energiedamwanden kunnen rendementen van vijfhonderd procent (COP van 5,0) bereiken. Het product draagt bij aan een verminderde uitstoot van CO2 en het staal is honderd procent recyclebaar.

Het systeem heeft lagere installatiekosten dan andere geothermische installaties, heeft een korte installatieduur en geeft het tijdens het aanbrengen veel minder hinder voor de omgeving ten opzichte van andere systemen.

Stoelhorst: “Een bijkomend voordeel is de schaalbaarheid. Een damwand is in een dag te leveren en je kunt er eenvoudig een energiebron van maken.”

 

Door Gerard Vos
Eerste publicatie op 9 dec. 2022

Installatie Journaal

Recente berichten

energie van de toekomst
Publicaties

Energie van de toekomst ligt aan de waterkant

De energie van de toekomst? Die ligt gewoon voor je deur! Of beter gezegd in de vele waterkanten die ons kikkerlandje rijk is. Je kunt zo’n 40 procent van onze energiebehoefte uit oppervlaktewater halen door de damwanden langs het water van een buizensysteem te voorzien.

Lees meer
Bouwbeurs 2023 Energiedamwanden
Archief

Energiedamwand op bouwbeurs 2023

De Energiedamwand Nederland staat van 6 tot en met 10 februari op de Bouwbeurs 2023 in de koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Bezoek ons op stand 07.F014 voor meer informatie.

Lees meer
Energiedamwanden op Infratech
Archief

Energiedamwanden op Infratech 2023

We staan namens Energiedamwand Nederland aanwezig op de Infratech 2023, die van 17 t/m 20 januari 2023 in Ahoy in Rotterdam plaatsvindt. We vertellen u dan graag meer over het gratis en onbeperkt opwekken van energie middels de Energiedamwanden.

Lees meer
Stalen damwand als duurzame energiebron
Publicaties

Stalen damwand als duurzame energiebron

In het artikel van Civiele Techniek 2022 nummer 7 worden de stalen damwand als oneindige energiebron verder toegelicht.
“Energiedamwand: Stalen damwand als duurzame energiebron”. In Nederland wordt aquathermie gezien als een van de belangrijke pijlers in de warmtetransitie.

Lees meer
greenchoice energieprijs
Nieuws

Greenchoice Energieprijs voor Energiedamwanden

Energiedamwand Nederland is de trotse winnaar van de Greenchoice Energieprijs 2022 geworden. Op duurzame dinsdag werd de prijs door Greenchoice uitgereikt. Greenchoice laat met deze prijs zien duurzame nieuwe ontwikkelingen belangrijk te vinden.

Lees meer
Energiedamwand Nederland op vakbeurs energie 2023
Archief

Bezoek ons op de vakbeurs Energie

Op 11, 12 en 13 oktober 2022 vindt de jaarlijkse vakbeurs Energie plaats in de Brabanthallen. Gooimeer en Crux Engineering zullen daar namens Energiedamwand Nederland aanwezig zijn. U kunt ons vinden bij standnummer: 3.F043

Lees meer
energietransitie
Nieuws

VSK Award 2022 energietransitie

De Energiedamwanden zijn genomineerd bij de VSK Awards 2022 in de categorie energietransitie en hebben een eervolle vermelding gekregen vanwege de nieuwe toepassing van aardwarmte en aquathermie middels de Energiedamwand.

Lees meer
warmte uit water kademuur als energiefabriek
Publicaties

Warmte uit water

In mei 2019 is de Green Deal Aquathermie ondertekend, waaruit het Netwerk Aquathermie (NAT) is ontstaan. NAT zorgt voor het ontwikkelen en delen van kennis en praktijkervaringen op het gebied van aquathermie via website, bijeenkomsten en webinars. Het doel is de waarde van aquathermie in beeld te brengen om zo de noodzakelijke warmtetransitie te versnellen.

Lees meer
Damwand als duurzame energiebron
Publicaties

Damwanden als energiebron

Door stalen damwanden te voorzien van collectoren, kunnen havenkades, kanaaloevers, bouwkuipen, dijken en alle andere waterkeringen ons zonder aardwarmteboringen van warmte en koude voorzien.

Lees meer
Warmte winnen met Energiedamwanden
Publicaties

Warmte winnen met de energiedamwand

Aan het einde van het jaar blikt De Ingenieur traditiegetrouw vast vooruit op het volgende jaar. Welke technologieën breken door? Een van de beste technologieën is de Energiedamwand aldus de Ingenieur in 2022.

Lees meer
gratis energie opwekken FAQ
Publicaties

Artikel GWW over energie-damwanden

De directeur van Gooimeer legt in dit artikel uit hoe de Energiedamwanden een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame oplossing van het energievraagstuk en wat de voordelen zijn voor klanten. Het onbeperkt opwekken van gratis energie met de Energiedamwanden is een van de voordelen.

Lees meer
proef energiedamwanden
Publicaties

Civiele Techniek start proef Energiedamwand

In dit artikel leest u over de full-scale energiedamwanden-proef die CRUX Engineering in samenwerking met Gooimeer, Groep Duurzame Energie, TU Delft en TU Eindhoven heeft opgezet. Om rekenkundige opbrengsten van de Energiedamwand te kunnen valideren, wordt het systeem twee jaar lang getest in buurtschap de Zweth, nabij Rotterdam.

Lees meer