energie uit damwanden haven Enkhuizen
Energiedamwanden

Energie uit damwand artikel uit Warmte365

GEEN KOUD WATERVREES VOOR ENERGIE UIT DAMWANDEN. 

Door stalen damwanden te voorzien van collectoren kunnen havenkades, kanaaloevers, bouwkuipen, dijken en alle andere waterkeringen zonder aardwarmteboringen van warmte en koude worden voorzien. Als het ergens moet lukken is het wel in Nederland met al zijn water.

Een samenwerking van damwandleverancier Gooimeer en Nathan, met heel veel kennis over warmtepompen en geothermie. Peter Centen van Nathan vertelt erover tijdens de VSK.

 

Compagnieshaven Enkhuizen was de eerste

De collectoren worden prefab geproduceerd in de damwanden gelast. Op locatie worden de wanden vervolgens geplaatst en de collectoren gekoppeld. De bovenste meter damwand is niet van een collector voorzien, waardoor kleine niveauverschillen in het waterpeil geen effect hebben. Door de  collectoren stroomt een speciale vloeistof, die de duurzame energie uit het water haalt, waarmee gebouwen door middel van warmtepompen kunnen worden verwarmd of gekoeld.

In de innovatieve jachthaven Compagnieshaven in Enkhuizen waren ze niet bang voor een beetje pionieren. Ze stelden hun kades open voor een testopstelling. Inmiddels blijkt het project zo goed te draaien dat het eerste gebouw al wordt verwarmd en gekoeld met energie uit haar eigen jachthaven.

 

 

Na het restaurant volgen de overige gebouwen

Het principe van geactiveerde damwanden werd tien jaar geleden bedacht en gepatenteerd door het Duitse SPS Energy. Als damwandleverancier zag Gooimeer de potentie. Nederland heeft veel water in stedelijk gebied en de grootste damwanddichtheid ter wereld. Dus als het hier niet werkt, dan werkt het nergens.

In Enkhuizen werden maar liefst 72 geactiveerde damwanden, goed voor een 115 meter lange kade, geplaatst. Ze werden aangesloten op roestvrijstalen verdelers en afgevuld met een water en glycolmengsel. Er werden kunststof Uponor PE-Xa-leidingen gebruikt om de geactiveerde damwanden aan te sluiten op de rvs-verdelers.

 

Testopstelling

Op de ene verdeler is in Enkhuizen de testopstelling aangesloten, op de andere verdeler zit het restaurant. De verdelers zijn met een PE 110mm verzamelleiding gekoppeld waarop de haven in de toekomst haar gebouwen kan aansluiten. Na het testen wordt het één collectief systeem. Met het systeem dat nu klaarligt, kan de haven stap voor stap werken aan verduurzaming.

Eén voor één worden de gebouwen energetisch verbeterd en met een aftakking aangesloten op deze verzamelleiding. Na het restaurant volgt de watersportwinkel en over vier jaar het hoofdgebouw.

Op de kade staat een kleine zeecontainer met een complete testopstelling. Hier wordt onder meer getest hoeveel afgiftesystemen op de damwanden aangesloten kunnen worden. Er staat een modulerende alpha innotec brine-water SWCV122K3-warmtepomp met twee buffervaten in, één voor de cv-ketel en één voor tapwater.

 

 

Voordelen te over

Voordelen voor warmte uit damwanden zijn er te over. Er worden de komende jaren veel stalen damwanden geïnstalleerd bij nieuwbouwprojecten of bij kademuren in binnensteden welke gerenoveerd moeten worden. Hiermee kunnen achterliggende huizen en gebouwen eenvoudig worden verwarmd of gekoeld. Doordat deze damwanden vaak toch al geplaatst moeten worden, worden de installatiekosten bijna volledig bespaard.

Een ander voordeel is dat door het aanbrengen van de damwanden er geen verstoring van de bodem plaatsvindt. Het is een geheel gesloten systeem, waardoor er geen vloeistoffen in de bodem worden gebracht of er aan worden onttrokken. Daarnaast is de bouwtijd relatief kort omdat vele damwanden per dag kunnen worden aangebracht. Vervolgens zijn stalen damwanden een perfecte geleider en heeft water een zeer grote warmteopslagcapaciteit. Een COP van 5,0 is zeker realiseerbaar. En tenslotte is het systeem geruisloos.

 

 

Bron publicatie: warmte365 – Innovatie | Simone Tresoor | 03.06.2022

 

Wilt u meer informatie over de Energiedamwanden en de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. 

Recente berichten

energie van de toekomst
Publicaties

Energie van de toekomst ligt aan de waterkant

De energie van de toekomst? Die ligt gewoon voor je deur! Of beter gezegd in de vele waterkanten die ons kikkerlandje rijk is. Je kunt zo’n 40 procent van onze energiebehoefte uit oppervlaktewater halen door de damwanden langs het water van een buizensysteem te voorzien.

Lees meer
Bouwbeurs 2023 Energiedamwanden
Archief

Energiedamwand op bouwbeurs 2023

De Energiedamwand Nederland staat van 6 tot en met 10 februari op de Bouwbeurs 2023 in de koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Bezoek ons op stand 07.F014 voor meer informatie.

Lees meer
Energiedamwanden op Infratech
Archief

Energiedamwanden op Infratech 2023

We staan namens Energiedamwand Nederland aanwezig op de Infratech 2023, die van 17 t/m 20 januari 2023 in Ahoy in Rotterdam plaatsvindt. We vertellen u dan graag meer over het gratis en onbeperkt opwekken van energie middels de Energiedamwanden.

Lees meer
Stalen damwand als duurzame energiebron
Publicaties

Stalen damwand als duurzame energiebron

In het artikel van Civiele Techniek 2022 nummer 7 worden de stalen damwand als oneindige energiebron verder toegelicht.
“Energiedamwand: Stalen damwand als duurzame energiebron”. In Nederland wordt aquathermie gezien als een van de belangrijke pijlers in de warmtetransitie.

Lees meer
greenchoice energieprijs
Nieuws

Greenchoice Energieprijs voor Energiedamwanden

Energiedamwand Nederland is de trotse winnaar van de Greenchoice Energieprijs 2022 geworden. Op duurzame dinsdag werd de prijs door Greenchoice uitgereikt. Greenchoice laat met deze prijs zien duurzame nieuwe ontwikkelingen belangrijk te vinden.

Lees meer
Energiedamwand Nederland op vakbeurs energie 2023
Archief

Bezoek ons op de vakbeurs Energie

Op 11, 12 en 13 oktober 2022 vindt de jaarlijkse vakbeurs Energie plaats in de Brabanthallen. Gooimeer en Crux Engineering zullen daar namens Energiedamwand Nederland aanwezig zijn. U kunt ons vinden bij standnummer: 3.F043

Lees meer
energietransitie
Nieuws

VSK Award 2022 energietransitie

De Energiedamwanden zijn genomineerd bij de VSK Awards 2022 in de categorie energietransitie en hebben een eervolle vermelding gekregen vanwege de nieuwe toepassing van aardwarmte en aquathermie middels de Energiedamwand.

Lees meer
warmte uit water kademuur als energiefabriek
Publicaties

Warmte uit water

In mei 2019 is de Green Deal Aquathermie ondertekend, waaruit het Netwerk Aquathermie (NAT) is ontstaan. NAT zorgt voor het ontwikkelen en delen van kennis en praktijkervaringen op het gebied van aquathermie via website, bijeenkomsten en webinars. Het doel is de waarde van aquathermie in beeld te brengen om zo de noodzakelijke warmtetransitie te versnellen.

Lees meer
Damwand als duurzame energiebron
Publicaties

Damwanden als energiebron

Door stalen damwanden te voorzien van collectoren, kunnen havenkades, kanaaloevers, bouwkuipen, dijken en alle andere waterkeringen ons zonder aardwarmteboringen van warmte en koude voorzien.

Lees meer
Warmte winnen met Energiedamwanden
Publicaties

Warmte winnen met de energiedamwand

Aan het einde van het jaar blikt De Ingenieur traditiegetrouw vast vooruit op het volgende jaar. Welke technologieën breken door? Een van de beste technologieën is de Energiedamwand aldus de Ingenieur in 2022.

Lees meer
gratis energie opwekken FAQ
Publicaties

Artikel GWW over energie-damwanden

De directeur van Gooimeer legt in dit artikel uit hoe de Energiedamwanden een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame oplossing van het energievraagstuk en wat de voordelen zijn voor klanten. Het onbeperkt opwekken van gratis energie met de Energiedamwanden is een van de voordelen.

Lees meer
proef energiedamwanden
Publicaties

Civiele Techniek start proef Energiedamwand

In dit artikel leest u over de full-scale energiedamwanden-proef die CRUX Engineering in samenwerking met Gooimeer, Groep Duurzame Energie, TU Delft en TU Eindhoven heeft opgezet. Om rekenkundige opbrengsten van de Energiedamwand te kunnen valideren, wordt het systeem twee jaar lang getest in buurtschap de Zweth, nabij Rotterdam.

Lees meer