Energiedamwanden in de gebouwde omgeving
Energiedamwanden

Met een energiedamwand staat er een warmtebron voor de deur

Nederland is een waterland. Onze kanalen, grachten, rivieren, sloten en vaarten zijn niet alleen kenmerkend voor het landschap, maar ook een enorme onbenutte bron van energie. Volgens de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer zou thermische energie uit oppervlaktewater in de warmtevraag van ongeveer 40 procent van de gebouwde omgeving kunnen voorzien. Om die bron te benutten zet Energiedamwand Nederland BV de ‘energiedamwand’ in; een stalen damwand voorzien van collectoren. Warmte365 sprak met Patrick Stoelhorst, mede-eigenaar van Gooimeer BV en Energiedamwand Nederland, over hoe het werkt en wat voor potentie het heeft.

Hoewel de meeste mensen misschien niet bekend zijn met het begrip ‘stalen damwand’, zullen velen het U-vormige profiel wel herkennen en hebben gezien. Maar zelfs als je ze niet ziet is er een grote kans dat ze in de buurt zijn.

“Je ziet ze ook niet altijd staan”, vertelt Stoelhorst. “Als je bijvoorbeeld langs de kades in Amsterdam rijdt, dan denk je dat ze allemaal van steen zijn. Maar achter heel veel van die stenen wanden staat een stalen damwand. Ze worden zoveel toegepast, als je erop gaat letten dan struikel je er bijna over.”

Gooimeer BV handelt al sinds 1976 in stalen damwanden en het bedrijf is volgens Stoelhorst ongeveer twaalf jaar geleden begonnen met het idee van de energiedamwand: “Toen was hier natuurlijk nog totaal geen sprake van de ambitie om alles duurzaam te gaan verwarmen, dus toen waren we wel een beetje pioniers.” Maar twaalf jaar verder is het systeem gepatenteerd, uitvoerig getest en op verschillende projecten succesvol toegepast.

U-damwand van Gooimeer
U-damwand van Gooimeer BV

Hoe werkt de energiedamwand?
De energiedamwand is kortgezegd een thermisch geactiveerde stalen damwand. De stalen damwanden worden voordat ze in de bodem worden aangebracht voorzien van collectoren, waar (in een gesloten systeem) een speciale vloeistof doorheen stroomt. Die vloeistof haalt de warmte of kou uit het oppervlakte- en grondwater en brengt die via een verdeelpunt naar een warmtepomp, die het vervolgens kan gebruiken om een woning te verwarmen.

Volgens Stoelhorst zijn de damwanden een uitermate geschikte manier om thermische energie op te halen. “Het voordeel van het systeem is dat alles van staal is, en staal heeft een hele hoge geleidingscoëfficiënt. Dus je maakt van eigenlijk een hele grote collector van je stalen damwand”, legt Stoelhorst uit.

“Omdat wij dus die hoge geleidingscoëfficiënt en een grote collector hebben zijn de rendementen ook behoorlijk hoog, zeker in vergelijking met andere duurzame energiebronnen”, gaat Stoelhorst verder. Volgens de website kunnen de energiedamwanden dan ook een SCOP van 5,0 bereiken. Stoelhorst geeft verder aan dat een meter damwand op die manier tot 2 kilowatt aan vermogen kan opleveren.

Een ander groot voordeel volgens Stoelhorst is dat de aanleg relatief makkelijk en goedkoop is. In tegenstelling tot bij bodemwarmte hoef je geen hele diepe boringen te doen: de damwanden worden de grond in geheid of getrild, waarbij Gooimeer 30 of 40 meter per dag de grond in kan brengen.

Door de damwanden vibrerend aan te brengen worden bodemlagen niet verstoord.  Deze methode is verder ook relatief goedkoop omdat je de energiedamwand inzet bij projecten waar toch al damwanden worden geplaatst. Om er een energie- of warmtebron van te maken hoef je dus alleen de kosten van de activering van de damwand extra te betalen.

Energiedamwanden in de gebouwde omgeving
©Energiedamwand Nederland | Visualisatie energiedamwanden in de gebouwde omgeving.

Eerste resultaten
Om hun product te testen heeft Gooimeer, met hun partners van onder andere Crux Engineering, de TU Delft, de TU Eindhoven en groep Duurzaam opgewekt, twee jaar lang getest bij buurtschap de Zweth, vlakbij Delft. Volgens Stoelhorst waren de resultaten aanmoedigend:

“We hebben daar veel data uitgehaald, waaruit blijkt dat de waardes die we berekend hebben heel mooi overeenkomen met de waardes die we gemeten hebben. Zo was het bijvoorbeeld min 15 graden tijdens die test; alles lag onder het ijs. Wij haalden toen nog gewoon hele mooie rendementen met onze energiedamwand, dus dat geeft wel aan dat de theorie en de praktijk heel goed met elkaar overeenkomen.”

De technologie van Gooimeer en Crux Engineering is ondertussen ook erkend door verschillende innovatieprijzen. Zo won het de afgelopen anderhalf jaar onder andere de Water innovatieprijs, de Innovative Energy Award en de Greenchoice energieprijs en kreeg het in de categorie energietransitie een eervolle vermelding bij de VSK Awards.

Lees ook: Geen koudwatervrees voor energie uit damwanden

Potentie in Nederland
Volgens Stoelhorst is Nederland bij uitstek het land voor een technologie als de energiedamwand. “Als het in Nederland niet slaagt, slaagt het nergens”, vertelt hij. “Wij zijn in Nederland koploper wat stalen damwanden betreft, dus we verwerken hier heel veel stalen damwanden. We zijn natuurlijk ook een heel waterrijk land, met een heel hoog grondwaterniveau. Die combinatie maakt het zo interessant om deze bron te gaan benutten.”

“Die stalen damwanden die staan toch al vaak in de nabijheid van gebouwen”, vertelt Stoelhorst. “Dus eigenlijk heb je een warmtebron of een energiebron die in feite voor de deur ligt, die je zo op een relatief eenvoudige manier kan benutten.”

Volgens Stoelhorst is het wel belangrijk om de potentie van deze technologie nu onder de aandacht te brengen: “Op het moment dat je damwanden moet gaan plaatsen zou ik bijna zeggen dat het een no-go is om te besluiten het niet te doen. Want die damwanden gaan er voor vijftig of honderd jaar in, dus als je het nu niet doet is dat een enorme gemiste kans voor de komende jaren.”

Energiedamwand Nederland BV staat van 6 tot en met 10 februari met hun energiedamwanden op de BouwBeurs 2023 in Utrecht (stand 07.F014).

URL bron originele artikel: www.warmte365.nl

Recente berichten

energie van de toekomst
Publicaties

Energie van de toekomst ligt aan de waterkant

De energie van de toekomst? Die ligt gewoon voor je deur! Of beter gezegd in de vele waterkanten die ons kikkerlandje rijk is. Je kunt zo’n 40 procent van onze energiebehoefte uit oppervlaktewater halen door de damwanden langs het water van een buizensysteem te voorzien.

Lees meer
Bouwbeurs 2023 Energiedamwanden
Archief

Energiedamwand op bouwbeurs 2023

De Energiedamwand Nederland staat van 6 tot en met 10 februari op de Bouwbeurs 2023 in de koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Bezoek ons op stand 07.F014 voor meer informatie.

Lees meer
Energiedamwanden op Infratech
Archief

Energiedamwanden op Infratech 2023

We staan namens Energiedamwand Nederland aanwezig op de Infratech 2023, die van 17 t/m 20 januari 2023 in Ahoy in Rotterdam plaatsvindt. We vertellen u dan graag meer over het gratis en onbeperkt opwekken van energie middels de Energiedamwanden.

Lees meer
Stalen damwand als duurzame energiebron
Publicaties

Stalen damwand als duurzame energiebron

In het artikel van Civiele Techniek 2022 nummer 7 worden de stalen damwand als oneindige energiebron verder toegelicht.
“Energiedamwand: Stalen damwand als duurzame energiebron”. In Nederland wordt aquathermie gezien als een van de belangrijke pijlers in de warmtetransitie.

Lees meer
greenchoice energieprijs
Nieuws

Greenchoice Energieprijs voor Energiedamwanden

Energiedamwand Nederland is de trotse winnaar van de Greenchoice Energieprijs 2022 geworden. Op duurzame dinsdag werd de prijs door Greenchoice uitgereikt. Greenchoice laat met deze prijs zien duurzame nieuwe ontwikkelingen belangrijk te vinden.

Lees meer
Energiedamwand Nederland op vakbeurs energie 2023
Archief

Bezoek ons op de vakbeurs Energie

Op 11, 12 en 13 oktober 2022 vindt de jaarlijkse vakbeurs Energie plaats in de Brabanthallen. Gooimeer en Crux Engineering zullen daar namens Energiedamwand Nederland aanwezig zijn. U kunt ons vinden bij standnummer: 3.F043

Lees meer
energietransitie
Nieuws

VSK Award 2022 energietransitie

De Energiedamwanden zijn genomineerd bij de VSK Awards 2022 in de categorie energietransitie en hebben een eervolle vermelding gekregen vanwege de nieuwe toepassing van aardwarmte en aquathermie middels de Energiedamwand.

Lees meer
warmte uit water kademuur als energiefabriek
Publicaties

Warmte uit water

In mei 2019 is de Green Deal Aquathermie ondertekend, waaruit het Netwerk Aquathermie (NAT) is ontstaan. NAT zorgt voor het ontwikkelen en delen van kennis en praktijkervaringen op het gebied van aquathermie via website, bijeenkomsten en webinars. Het doel is de waarde van aquathermie in beeld te brengen om zo de noodzakelijke warmtetransitie te versnellen.

Lees meer
Damwand als duurzame energiebron
Publicaties

Damwanden als energiebron

Door stalen damwanden te voorzien van collectoren, kunnen havenkades, kanaaloevers, bouwkuipen, dijken en alle andere waterkeringen ons zonder aardwarmteboringen van warmte en koude voorzien.

Lees meer
Warmte winnen met Energiedamwanden
Publicaties

Warmte winnen met de energiedamwand

Aan het einde van het jaar blikt De Ingenieur traditiegetrouw vast vooruit op het volgende jaar. Welke technologieën breken door? Een van de beste technologieën is de Energiedamwand aldus de Ingenieur in 2022.

Lees meer
gratis energie opwekken FAQ
Publicaties

Artikel GWW over energie-damwanden

De directeur van Gooimeer legt in dit artikel uit hoe de Energiedamwanden een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame oplossing van het energievraagstuk en wat de voordelen zijn voor klanten. Het onbeperkt opwekken van gratis energie met de Energiedamwanden is een van de voordelen.

Lees meer
proef energiedamwanden
Publicaties

Civiele Techniek start proef Energiedamwand

In dit artikel leest u over de full-scale energiedamwanden-proef die CRUX Engineering in samenwerking met Gooimeer, Groep Duurzame Energie, TU Delft en TU Eindhoven heeft opgezet. Om rekenkundige opbrengsten van de Energiedamwand te kunnen valideren, wordt het systeem twee jaar lang getest in buurtschap de Zweth, nabij Rotterdam.

Lees meer