DAMWAND DIE ENERGIE OPWEKT
Energiedamwanden

H2O-bericht over energiedamwand

DAMWAND DIE ENERGIE OPWEKT IN PRAKTIJK GETEST

Water is overal!
Nu ook in je broekzak…

Het blijkt mogelijk om een damwand niet alleen te gebruiken voor het keren van grond en water, maar tegelijk ook als duurzame warmtebron voor gebouwen. Deze nieuwe manier van energieopwekking wordt nu uitgeprobeerd in een praktijkopstelling nabij Delft.

Het idee is dat door warmtewisselaars in de kade aan te brengen warmte kan worden gewonnen uit het langsstromende water en de bodem. Hierdoor hoeft niet naar een bron te worden geboord of een warmtewisselaar in een rivier of kanaal te worden geplaatst. Uit een in opdracht van de Topsector Energie verrichte haalbaarheidsstudie blijkt dat het toevoegen van de energiefunctie geen nadelig gevolg heeft voor de grondkerende werking van de damwand.


Daarom komt er nu een praktijktest langs de Delftse Schie in De Zweth, een buurtschap nabij Delft. De opstelling wordt op het ogenblik ingericht en gaat eind augustus in bedrijf. Bij de pilot werken geotechnisch adviesbureau CRUX Engineering, Groep Duurzame Energie, Gooimeer en de technische universiteiten van Delft en Eindhoven samen. De provincie Zuid-Holland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dragen financieel bij, onder meer via de subsidieregeling Topsector Energiestudies.

Bron van warmte en koude

De damwanden van de Duitse innovatie worden door het Almeerse bedrijf Gooimeer bewerkt en geleverd. “Een Duitse ondernemer kwam een jaar of tien geleden op de gedachte om stalen damwanden te gebruiken om energie uit de bodem te halen”, vertelt directielid Patrick Stoelhorst van Gooimeer. “Dat is intussen ontwikkeld tot een goed werkend systeem. Wij hebben de licentie voor de Benelux. Het is een mooie duurzame oplossing.”

 

Volgens Stoelhorst zijn er diverse voordelen verbonden aan het gebruik van een damwand als bron van warmte en koude voor nabijgelegen gebouwen. “Water is een uitstekende isolator en een damwand een uitstekende geleider. Deze combinatie is perfect. Je bespaart ook op kosten met een energiedamwand, omdat je geen apart warmtesysteem hoeft aan te leggen.” De energie is het hele jaar door in onbeperkte hoeveelheden aanwezig, merkt Stoelhorst op. “Het gaat eigenlijk om een eenmalige investering in een oneindige bron.”

Gesloten systeem

De stalen damwand verzamelt de in water aanwezige energie, die vervolgens naar een warmtepomp wordt geleid. De pomp zet de energie om in warmte in de winter of koelte in de zomer. Het is een gesloten systeem, legt Stoelhorst uit. “Er wordt geen warmte maar alleen energie onttrokken aan grond- en oppervlaktewater.”

Een speciale vloeistof van vier à vijf graden wordt vanuit de warmtepomp door de installatie gepompt en gaat langs de damwanden de grond in. De bodem heeft een temperatuur van ongeveer negen graden. Het temperatuurverschil is voldoende om het hele systeem draaiende te houden. “De warmtepomp zet de energie om in gebruikswarmte voor bijvoorbeeld vloerverwarming of tapwater. Dit wordt lage temperatuurverwarming genoemd.”

Verschillende proefopstellingen

In Duitsland lopen er al twee vergelijkbare projecten. “Maar in de Zweth testen we veel uitvoeriger”, zegt Stoelhorst. “Er zijn verschillende proefopstellingen. Wij spelen onder andere met het aantal collectoren per damwand. Levert bijvoorbeeld twee collectoren een verdubbeling van de opbrengst op ten opzichte van een damwand met één collector? Of is het energetisch rendement dan slechts 50 procent groter omdat de collectoren in hetzelfde invloedgebied zitten?”

 

Stoelhorst wil dat de praktijktest in ieder geval een jaar lang wordt uitgevoerd. “Dan kunnen we het gedrag van het systeem in alle seizoenen zien. Ik heb daar wel een idee bij, maar het zou mooi zijn als we dat kunnen onderbouwen met meetresultaten.”

Ook project in Enkhuizen

Behalve in De Zweth loopt er nog een project bij een jachthaven in Enkhuizen. “De eigenaars hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan”, vertelt Stoelhorst. “Na de zomer wordt de installatie aangesloten op onder meer het havenkantoor en een restaurant. Ook hier maken we er een pilot van. We zetten apart een extra warmtepomp neer om na te gaan: wat is het werkelijke rendement van de damwand?”

 

Stoelhorst heeft vertrouwen in de toekomst van de nieuwe techniek. Er is volgens hem veel belangstelling van overheden, aannemers en ingenieursbureaus. “Zonder uitzondering reageert iedereen enthousiast. Warmtepompleveranciers zijn verbaasd over de eenvoud van het product ten opzichte van bijvoorbeeld luchtwarmtepompen en dieptebronnen. Nederland is wereldwijd een belangrijke speler op de markt van stalen damwanden. Als het hier niet lukt met energiedamwanden, waar dan wel?”

Meer informatie

Topsector Energie over de pilot
https://www.topsectorenergie.nl/spotlight/energiekademuur-de-zweth
Video door Topsector Energie
https://www.youtube.com/watch?time_continue=50&v=gYoQYAzsg8Y&feature=emb_logo
Gooimeer over de energiedamwand
https://www.gooimeer.nl/stalen-damwand/stalen-damwand/energie-n-damwanden
Video door Gooimeer
https://vimeo.com/414538705

Recente berichten

energie van de toekomst
Publicaties

Energie van de toekomst ligt aan de waterkant

De energie van de toekomst? Die ligt gewoon voor je deur! Of beter gezegd in de vele waterkanten die ons kikkerlandje rijk is. Je kunt zo’n 40 procent van onze energiebehoefte uit oppervlaktewater halen door de damwanden langs het water van een buizensysteem te voorzien.

Lees meer
Bouwbeurs 2023 Energiedamwanden
Archief

Energiedamwand op bouwbeurs 2023

De Energiedamwand Nederland staat van 6 tot en met 10 februari op de Bouwbeurs 2023 in de koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Bezoek ons op stand 07.F014 voor meer informatie.

Lees meer
Energiedamwanden op Infratech
Archief

Energiedamwanden op Infratech 2023

We staan namens Energiedamwand Nederland aanwezig op de Infratech 2023, die van 17 t/m 20 januari 2023 in Ahoy in Rotterdam plaatsvindt. We vertellen u dan graag meer over het gratis en onbeperkt opwekken van energie middels de Energiedamwanden.

Lees meer
Stalen damwand als duurzame energiebron
Publicaties

Stalen damwand als duurzame energiebron

In het artikel van Civiele Techniek 2022 nummer 7 worden de stalen damwand als oneindige energiebron verder toegelicht.
“Energiedamwand: Stalen damwand als duurzame energiebron”. In Nederland wordt aquathermie gezien als een van de belangrijke pijlers in de warmtetransitie.

Lees meer
greenchoice energieprijs
Nieuws

Greenchoice Energieprijs voor Energiedamwanden

Energiedamwand Nederland is de trotse winnaar van de Greenchoice Energieprijs 2022 geworden. Op duurzame dinsdag werd de prijs door Greenchoice uitgereikt. Greenchoice laat met deze prijs zien duurzame nieuwe ontwikkelingen belangrijk te vinden.

Lees meer
Energiedamwand Nederland op vakbeurs energie 2023
Archief

Bezoek ons op de vakbeurs Energie

Op 11, 12 en 13 oktober 2022 vindt de jaarlijkse vakbeurs Energie plaats in de Brabanthallen. Gooimeer en Crux Engineering zullen daar namens Energiedamwand Nederland aanwezig zijn. U kunt ons vinden bij standnummer: 3.F043

Lees meer
energietransitie
Nieuws

VSK Award 2022 energietransitie

De Energiedamwanden zijn genomineerd bij de VSK Awards 2022 in de categorie energietransitie en hebben een eervolle vermelding gekregen vanwege de nieuwe toepassing van aardwarmte en aquathermie middels de Energiedamwand.

Lees meer
warmte uit water kademuur als energiefabriek
Publicaties

Warmte uit water

In mei 2019 is de Green Deal Aquathermie ondertekend, waaruit het Netwerk Aquathermie (NAT) is ontstaan. NAT zorgt voor het ontwikkelen en delen van kennis en praktijkervaringen op het gebied van aquathermie via website, bijeenkomsten en webinars. Het doel is de waarde van aquathermie in beeld te brengen om zo de noodzakelijke warmtetransitie te versnellen.

Lees meer
Damwand als duurzame energiebron
Publicaties

Damwanden als energiebron

Door stalen damwanden te voorzien van collectoren, kunnen havenkades, kanaaloevers, bouwkuipen, dijken en alle andere waterkeringen ons zonder aardwarmteboringen van warmte en koude voorzien.

Lees meer
Warmte winnen met Energiedamwanden
Publicaties

Warmte winnen met de energiedamwand

Aan het einde van het jaar blikt De Ingenieur traditiegetrouw vast vooruit op het volgende jaar. Welke technologieën breken door? Een van de beste technologieën is de Energiedamwand aldus de Ingenieur in 2022.

Lees meer
gratis energie opwekken FAQ
Publicaties

Artikel GWW over energie-damwanden

De directeur van Gooimeer legt in dit artikel uit hoe de Energiedamwanden een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame oplossing van het energievraagstuk en wat de voordelen zijn voor klanten. Het onbeperkt opwekken van gratis energie met de Energiedamwanden is een van de voordelen.

Lees meer
proef energiedamwanden
Publicaties

Civiele Techniek start proef Energiedamwand

In dit artikel leest u over de full-scale energiedamwanden-proef die CRUX Engineering in samenwerking met Gooimeer, Groep Duurzame Energie, TU Delft en TU Eindhoven heeft opgezet. Om rekenkundige opbrengsten van de Energiedamwand te kunnen valideren, wordt het systeem twee jaar lang getest in buurtschap de Zweth, nabij Rotterdam.

Lees meer