Energiedamwanden Nederland

Artikel GWW over energie-damwanden

STALEN DAMWANDEN DIE ONBEPERKT GRATIS ENERGIE OPWEKKEN

Er is geen ander land dan Nederland waar stalen damwand zo’n grote rol speelt bij de uitvoering van bouw- en infraprojecten. Diezelfde damwand kan tegenwoordig ook dienst doen als energiebron, waarbij de in de bodem of het water opgeslagen energie wordt benut voor het verwarmen of koelen van woningen en andere gebouwen. De energiedamwand maakt dat gebruik mogelijk.

“Deze damwand type SPS is in Duitsland ontwikkelden gepatenteerd. In de Benelux wordt deze damwand door het bedrijf Gooimeer uit Almere als licentiehouder op de markt gebracht.Gezien het klimaatakkoord en het uitgangspunt om nieuwbouw niet meer op het gasnet aan te sluiten, kan de energiedamwand een flinke bijdrage leveren aan een duurzame oplossing van het energievraagstuk”, meent Patrick Stoelhorst, directeur van Gooimeer. De stalen damwandplanken worden geactiveerd en fungeren als collector van de in het (grond)water aanwezige energie. De verzamelde energie wordt naar een warmtepomp geleid, die ’t op zijn beurt omzet in warmte (in de winter) of koelte (in de zomer). In de zomermaanden kan het systeem juist zorgen voor verkoeling, dan werkt de damwand als warmte-afgiftesysteem. Het rendement is ongekend hoog (tot 500 W/m en een potentiële COP van 6).

‘In Nederland wordt dit systeem nu voor het eerst toegepast bij de renovatie bouw van een jachthaven in Enkhuizen’

ENERGIE HET HELE JAAR IN ONBEPERKTE HOEVEELHEDEN BESCHIKBAAR


Twee eigenschappen spelen een sleutelrol, stelt Stoelhorst. ‘’De damwand wordt veelal toegepast voor grond- en waterkerende constructies. Water heeft een grote opslagcapaciteit als het om temperatuur gaat. Die energie is het hele jaar in onbeperkte hoeveelheden beschikbaar. In tegenstelling tot zonnecollectoren of windmolens is het systeem 24/7 en 365 dagen per jaar actief. Daarnaast heeft het materiaal staal een hoge temperatuur-geleidende eigenschap.”

Het systeem biedt volgens Stoelhorst vele voordelen

‘’Die damwanden heb je toch al nodig, dus de installatiekosten bespaar je. Je geeft ze alleen een extra functie als oneindige energiebron. Een damwandscherm heeft veelal een groot oppervlak, waarmee je in theorie veel energie kunt opwekken. Installatie tot een diepte van 25 meter is mogelijk, je kunt het systeem eventueel ook op een later tijdstip nog installeren over een geringere hoogte. De energiedamwand kan gewoon met de bestaande technieken van trillen of drukken worden aangebracht.’’ In Nederland wordt dit systeem nu voor het eerst toegepast bij de renovatie bouw van een jachthaven in Enkhuizen.

“Als je kijkt hoeveel kilometer kademuur er alleen in Nederland al vervangen moet worden, hoe makkelijk is het dan om dit systeem daarbij toe te passen. Als ook de warmtepomp nog op zonnecollectoren werkt, heb je een 100 % CO2-neutraal systeem, dat uiteindelijk veel meer oplevert dan het kost. “De energie ligt letterlijk gratis voor de deur!”, zegt Stoelhorst tot besluit.

Recente berichten

energie uit damwanden haven Enkhuizen
Publicaties

Energie uit damwand artikel uit Warmte365

Energie uit damwand door de damwand te voorzien van collectoren. Zonder aardwarmteboringen kunnen havenkades, bouwkuipen, kanaaloevers, bouwkuipen, dijken en andere waterkeringen van warmte en koude worden voorzien.

Lees meer
energietransitie
Nieuws

VSK Award 2022 energietransitie

De Energiedamwanden zijn genomineerd bij de VSK Awards 2022 in de categorie energietransitie en hebben een eervolle vermelding gekregen vanwege de nieuwe toepassing van aardwarmte en aquathermie middels de Energiedamwand.

Lees meer
damwanden als energiebron
Publicaties

Damwanden als energiebron

Door stalen damwanden te voorzien van collectoren, kunnen havenkades, kanaaloevers, bouwkuipen, dijken en alle andere waterkeringen ons zonder aardwarmteboringen van warmte en koude voorzien.

Lees meer
Publicaties

Artikel GWW over energie-damwanden

De directeur van Gooimeer legt in dit artikel uit hoe de Energiedamwanden een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame oplossing van het energievraagstuk en wat de voordelen zijn voor klanten. Het onbeperkt opwekken van gratis energie met de Energiedamwanden is een van de voordelen.

Lees meer
energiedamwand flyer deel a
Publicaties

Energiedamwand Flyer

Op deze pagina vindt u een informatieve flyer over onze Energiedamwanden. Lees over de werking van het systeem en bekijk de vele voordelen van de Energiedamwand.

Lees meer
Publicaties

Civiele Techniek start proef Energiedamwand

In dit artikel leest u over de full-scale energiedamwanden-proef die CRUX Engineering in samenwerking met Gooimeer, Groep Duurzame Energie, TU Delft en TU Eindhoven heeft opgezet. Om rekenkundige opbrengsten van de Energiedamwand te kunnen valideren, wordt het systeem twee jaar lang getest in buurtschap de Zweth, nabij Rotterdam.

Lees meer