gratis energie opwekken FAQ
Energiedamwanden

Artikel GWW over energie-damwanden

STALEN DAMWANDEN DIE ONBEPERKT GRATIS ENERGIE OPWEKKEN

Er is geen ander land dan Nederland waar stalen damwand zo’n grote rol speelt bij de uitvoering van bouw- en infraprojecten. Diezelfde damwand kan tegenwoordig ook dienst doen als energiebron, waarbij de in de bodem of het water opgeslagen energie wordt benut voor het verwarmen of koelen van woningen en andere gebouwen. De energiedamwand maakt dat gebruik mogelijk.

“Deze damwand type SPS is in Duitsland ontwikkelden gepatenteerd. In de Benelux wordt deze damwand door het bedrijf Gooimeer uit Almere als licentiehouder op de markt gebracht.Gezien het klimaatakkoord en het uitgangspunt om nieuwbouw niet meer op het gasnet aan te sluiten, kan de energiedamwand een flinke bijdrage leveren aan een duurzame oplossing van het energievraagstuk”, meent Patrick Stoelhorst, directeur van Gooimeer. De stalen damwandplanken worden geactiveerd en fungeren als collector van de in het (grond)water aanwezige energie. De verzamelde energie wordt naar een warmtepomp geleid, die ’t op zijn beurt omzet in warmte (in de winter) of koelte (in de zomer). In de zomermaanden kan het systeem juist zorgen voor verkoeling, dan werkt de damwand als warmte-afgiftesysteem. Het rendement is ongekend hoog (tot 500 W/m en een potentiële COP van 6).

‘In Nederland wordt dit systeem nu voor het eerst toegepast bij de renovatie bouw van een jachthaven in Enkhuizen’

ENERGIE HET HELE JAAR IN ONBEPERKTE HOEVEELHEDEN BESCHIKBAAR


Twee eigenschappen spelen een sleutelrol, stelt Stoelhorst. ‘’De damwand wordt veelal toegepast voor grond- en waterkerende constructies. Water heeft een grote opslagcapaciteit als het om temperatuur gaat. Die energie is het hele jaar in onbeperkte hoeveelheden beschikbaar. In tegenstelling tot zonnecollectoren of windmolens is het systeem 24/7 en 365 dagen per jaar actief. Daarnaast heeft het materiaal staal een hoge temperatuur-geleidende eigenschap.”

Het systeem biedt volgens Stoelhorst vele voordelen

‘’Die damwanden heb je toch al nodig, dus de installatiekosten bespaar je. Je geeft ze alleen een extra functie als oneindige energiebron. Een damwandscherm heeft veelal een groot oppervlak, waarmee je in theorie veel energie kunt opwekken. Installatie tot een diepte van 25 meter is mogelijk, je kunt het systeem eventueel ook op een later tijdstip nog installeren over een geringere hoogte. De energiedamwand kan gewoon met de bestaande technieken van trillen of drukken worden aangebracht.’’ In Nederland wordt dit systeem nu voor het eerst toegepast bij de renovatie bouw van een jachthaven in Enkhuizen.

“Als je kijkt hoeveel kilometer kademuur er alleen in Nederland al vervangen moet worden, hoe makkelijk is het dan om dit systeem daarbij toe te passen. Als ook de warmtepomp nog op zonnecollectoren werkt, heb je een 100 % CO2-neutraal systeem, dat uiteindelijk veel meer oplevert dan het kost. “De energie ligt letterlijk gratis voor de deur!”, zegt Stoelhorst tot besluit.

Recente berichten

energie van de toekomst
Publicaties

Energie van de toekomst ligt aan de waterkant

De energie van de toekomst? Die ligt gewoon voor je deur! Of beter gezegd in de vele waterkanten die ons kikkerlandje rijk is. Je kunt zo’n 40 procent van onze energiebehoefte uit oppervlaktewater halen door de damwanden langs het water van een buizensysteem te voorzien.

Lees meer
Bouwbeurs 2023 Energiedamwanden
Archief

Energiedamwand op bouwbeurs 2023

De Energiedamwand Nederland staat van 6 tot en met 10 februari op de Bouwbeurs 2023 in de koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Bezoek ons op stand 07.F014 voor meer informatie.

Lees meer
Energiedamwanden op Infratech
Archief

Energiedamwanden op Infratech 2023

We staan namens Energiedamwand Nederland aanwezig op de Infratech 2023, die van 17 t/m 20 januari 2023 in Ahoy in Rotterdam plaatsvindt. We vertellen u dan graag meer over het gratis en onbeperkt opwekken van energie middels de Energiedamwanden.

Lees meer
Stalen damwand als duurzame energiebron
Publicaties

Stalen damwand als duurzame energiebron

In het artikel van Civiele Techniek 2022 nummer 7 worden de stalen damwand als oneindige energiebron verder toegelicht.
“Energiedamwand: Stalen damwand als duurzame energiebron”. In Nederland wordt aquathermie gezien als een van de belangrijke pijlers in de warmtetransitie.

Lees meer
greenchoice energieprijs
Nieuws

Greenchoice Energieprijs voor Energiedamwanden

Energiedamwand Nederland is de trotse winnaar van de Greenchoice Energieprijs 2022 geworden. Op duurzame dinsdag werd de prijs door Greenchoice uitgereikt. Greenchoice laat met deze prijs zien duurzame nieuwe ontwikkelingen belangrijk te vinden.

Lees meer
Energiedamwand Nederland op vakbeurs energie 2023
Archief

Bezoek ons op de vakbeurs Energie

Op 11, 12 en 13 oktober 2022 vindt de jaarlijkse vakbeurs Energie plaats in de Brabanthallen. Gooimeer en Crux Engineering zullen daar namens Energiedamwand Nederland aanwezig zijn. U kunt ons vinden bij standnummer: 3.F043

Lees meer
energietransitie
Nieuws

VSK Award 2022 energietransitie

De Energiedamwanden zijn genomineerd bij de VSK Awards 2022 in de categorie energietransitie en hebben een eervolle vermelding gekregen vanwege de nieuwe toepassing van aardwarmte en aquathermie middels de Energiedamwand.

Lees meer
warmte uit water kademuur als energiefabriek
Publicaties

Warmte uit water

In mei 2019 is de Green Deal Aquathermie ondertekend, waaruit het Netwerk Aquathermie (NAT) is ontstaan. NAT zorgt voor het ontwikkelen en delen van kennis en praktijkervaringen op het gebied van aquathermie via website, bijeenkomsten en webinars. Het doel is de waarde van aquathermie in beeld te brengen om zo de noodzakelijke warmtetransitie te versnellen.

Lees meer
Damwand als duurzame energiebron
Publicaties

Damwanden als energiebron

Door stalen damwanden te voorzien van collectoren, kunnen havenkades, kanaaloevers, bouwkuipen, dijken en alle andere waterkeringen ons zonder aardwarmteboringen van warmte en koude voorzien.

Lees meer
Warmte winnen met Energiedamwanden
Publicaties

Warmte winnen met de energiedamwand

Aan het einde van het jaar blikt De Ingenieur traditiegetrouw vast vooruit op het volgende jaar. Welke technologieën breken door? Een van de beste technologieën is de Energiedamwand aldus de Ingenieur in 2022.

Lees meer
gratis energie opwekken FAQ
Publicaties

Artikel GWW over energie-damwanden

De directeur van Gooimeer legt in dit artikel uit hoe de Energiedamwanden een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame oplossing van het energievraagstuk en wat de voordelen zijn voor klanten. Het onbeperkt opwekken van gratis energie met de Energiedamwanden is een van de voordelen.

Lees meer
proef energiedamwanden
Publicaties

Civiele Techniek start proef Energiedamwand

In dit artikel leest u over de full-scale energiedamwanden-proef die CRUX Engineering in samenwerking met Gooimeer, Groep Duurzame Energie, TU Delft en TU Eindhoven heeft opgezet. Om rekenkundige opbrengsten van de Energiedamwand te kunnen valideren, wordt het systeem twee jaar lang getest in buurtschap de Zweth, nabij Rotterdam.

Lees meer