Enkhuizen haven wekt zelf energie op
Energiedamwanden

Enkhuizer haven wekt zelf energie op met stalen damwanden

25 januari 2024, 06.00 uur · Aangepast 27 januari 2024, 12.33 uur · Door Maurits van Egdom

De Compagnieshaven in Enkhuizen haalt sinds 2020 met stalen damwanden warmte uit het oppervlakte- en grondwater. Op die manier kunnen zij het hele jaar door zelf energie opwekken, en óók nog eens gratis. “Het is simpel en superefficiënt.”

Het idee, overgewaaid uit Duitsland, is nog vrij nieuw maar wint langzaam terrein. De ‘energiedamwand’, zoals het ook wel wordt genoemd, is volgens deskundigen een ideale oplossing voor een waterrijk land als Nederland, waar het barst van de stalen damwanden die als een waterkering fungeren.

Door warmtewisselaars aan deze wanden te bevestigen, wekken ze het hele jaar door energie op. Die halen warmte uit het oppervlakte- en grondwater, geheel gratis en voor niets. Vervolgens wordt het aangesloten op een elektrische warmtepomp. Die is nodig om de temperatuur voldoende op te krikken, voor bijvoorbeeld een warme kamer of tapwater. 

Een win-winsituatie

In 2020 ging de Compagnieshaven in Enkhuizen – als één van de eersten in Nederland – ermee aan de haal, dankzij een testopstelling. Onlangs namen wethouders Bijman en Franx nog een kijkje bij de jachthaven, en reageerden enthousiast op de ontwikkelingen.

“De damwanden waren toe aan vernieuwing, en we wilden tegelijkertijd een verduurzamingsslag maken”, blikt directeur Jeroen Mulder terug. En dus bood de ‘energiedamwand’ uitkomst. Maar liefst 72 wanden – goed voor een 115 meter lange kade – werden er bij de jachthaven geplaatst. “En de meerprijs valt reuze mee als je toch al je wanden moet vervangen”, zegt hij.

Hij is blij met het resultaat: “Het havengebouw met kantoren, supermarkt en douches hebben we hiermee gasloos gemaakt, net als het restaurant, de watersportwinkel en zeilmakerij. Het is simpel en superefficiënt.”

 

Bron: NH Nieuws

 

Recente berichten

energie van de toekomst
Publicaties

Energie van de toekomst ligt aan de waterkant

De energie van de toekomst? Die ligt gewoon voor je deur! Of beter gezegd in de vele waterkanten die ons kikkerlandje rijk is. Je kunt zo’n 40 procent van onze energiebehoefte uit oppervlaktewater halen door de damwanden langs het water van een buizensysteem te voorzien.

Lees meer
Bouwbeurs 2023 Energiedamwanden
Archief

Energiedamwand op bouwbeurs 2023

De Energiedamwand Nederland staat van 6 tot en met 10 februari op de Bouwbeurs 2023 in de koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Bezoek ons op stand 07.F014 voor meer informatie.

Lees meer
Energiedamwanden op Infratech
Archief

Energiedamwanden op Infratech 2023

We staan namens Energiedamwand Nederland aanwezig op de Infratech 2023, die van 17 t/m 20 januari 2023 in Ahoy in Rotterdam plaatsvindt. We vertellen u dan graag meer over het gratis en onbeperkt opwekken van energie middels de Energiedamwanden.

Lees meer
Stalen damwand als duurzame energiebron
Publicaties

Stalen damwand als duurzame energiebron

In het artikel van Civiele Techniek 2022 nummer 7 worden de stalen damwand als oneindige energiebron verder toegelicht.
“Energiedamwand: Stalen damwand als duurzame energiebron”. In Nederland wordt aquathermie gezien als een van de belangrijke pijlers in de warmtetransitie.

Lees meer
greenchoice energieprijs
Nieuws

Greenchoice Energieprijs voor Energiedamwanden

Energiedamwand Nederland is de trotse winnaar van de Greenchoice Energieprijs 2022 geworden. Op duurzame dinsdag werd de prijs door Greenchoice uitgereikt. Greenchoice laat met deze prijs zien duurzame nieuwe ontwikkelingen belangrijk te vinden.

Lees meer
Energiedamwand Nederland op vakbeurs energie 2023
Archief

Bezoek ons op de vakbeurs Energie

Op 11, 12 en 13 oktober 2022 vindt de jaarlijkse vakbeurs Energie plaats in de Brabanthallen. Gooimeer en Crux Engineering zullen daar namens Energiedamwand Nederland aanwezig zijn. U kunt ons vinden bij standnummer: 3.F043

Lees meer
energietransitie
Nieuws

VSK Award 2022 energietransitie

De Energiedamwanden zijn genomineerd bij de VSK Awards 2022 in de categorie energietransitie en hebben een eervolle vermelding gekregen vanwege de nieuwe toepassing van aardwarmte en aquathermie middels de Energiedamwand.

Lees meer
warmte uit water kademuur als energiefabriek
Publicaties

Warmte uit water

In mei 2019 is de Green Deal Aquathermie ondertekend, waaruit het Netwerk Aquathermie (NAT) is ontstaan. NAT zorgt voor het ontwikkelen en delen van kennis en praktijkervaringen op het gebied van aquathermie via website, bijeenkomsten en webinars. Het doel is de waarde van aquathermie in beeld te brengen om zo de noodzakelijke warmtetransitie te versnellen.

Lees meer
Damwand als duurzame energiebron
Publicaties

Damwanden als energiebron

Door stalen damwanden te voorzien van collectoren, kunnen havenkades, kanaaloevers, bouwkuipen, dijken en alle andere waterkeringen ons zonder aardwarmteboringen van warmte en koude voorzien.

Lees meer
Warmte winnen met Energiedamwanden
Publicaties

Warmte winnen met de energiedamwand

Aan het einde van het jaar blikt De Ingenieur traditiegetrouw vast vooruit op het volgende jaar. Welke technologieën breken door? Een van de beste technologieën is de Energiedamwand aldus de Ingenieur in 2022.

Lees meer
gratis energie opwekken FAQ
Publicaties

Artikel GWW over energie-damwanden

De directeur van Gooimeer legt in dit artikel uit hoe de Energiedamwanden een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame oplossing van het energievraagstuk en wat de voordelen zijn voor klanten. Het onbeperkt opwekken van gratis energie met de Energiedamwanden is een van de voordelen.

Lees meer
proef energiedamwanden
Publicaties

Civiele Techniek start proef Energiedamwand

In dit artikel leest u over de full-scale energiedamwanden-proef die CRUX Engineering in samenwerking met Gooimeer, Groep Duurzame Energie, TU Delft en TU Eindhoven heeft opgezet. Om rekenkundige opbrengsten van de Energiedamwand te kunnen valideren, wordt het systeem twee jaar lang getest in buurtschap de Zweth, nabij Rotterdam.

Lees meer