Nobelhorst Almere de Werf damwand als duurzame warmtebron
Energiedamwanden

Stalen damwand als duurzame warmtebron voor bouwproject de Werf in Almere

Dit artikel over de damwand als duurzame warmtebron staat in de nieuwsbrief over de bouwontwikkelingen van Nobelhorst.

 

 

Ontwikkelingen Almere Nobelhorst:

 

Aan de Hoge Vaart komt project De Werf

 

Hier worden onder andere een woontoren, een havenkom en een horecapaviljoen ontwikkeld. Bij deze ontwikkeling hoort ook de waterverbinding tussen Nobelhorst en de Hoge Vaart. Om dit mogelijk te maken worden er damwanden aangebracht. Deze constructie is een knap staaltje ingenieurschap dat zelf energie opwekt.

Patrick Stoelhorst van Gooimeer BV vertelt hier graag meer over: “Als je nu bij de Hoge Vaart gaat kijken, dan zie je dat we met stalen damwanden een nieuwe insteekhaven realiseren. Een deel van de damwanden daar is aangebracht als Energiedamwanden. Dit zijn normale wanden die we hebben voorzien van techniek om energie te winnen uit de bodem en het oppervlaktewater. Het is duurzame energie voor de gebouwen in de Werf die het hele jaar, iedere dag beschikbaar is om te verwarmen en te koelen.”

Testen voor een optimaal rendement
De damwanden zijn in februari aangebracht. Patrick legt uit waarom dit toen al gebeurd is: “Omdat de bouw van de huizen nog even op zich laat wachten, gebruiken we de tijd nu vooral om te testen en berekenen wat de toekomstige opbrengst van deze energiedamwanden gaat zijn. Hiervoor krijgen we ook financiering van de EU in het kader het project Kansen voor West.
We verwachten goede rendementen te bereiken en zo verminderen we de uitstoot van CO2 aanzienlijk. Als de warmtepomp dan ook nog eens draait op groene stroom is het zelfs 100% energieneutraal. Leuk om te vertellen is ook dat het systeem het oppervlaktewater afkoelt waardoor de waterkwaliteit stijgt. Overigens is de Energiedamwand een gesloten systeem waarbij we geen vloeistoffen in de bodem laten vloeien of juist onttrekken. Als alles klaar is, zie je het systeem niet meer. We werken het netjes weg in de kade. Maar door dit artikel weet jij nu wat voor een geweldig systeem er achter de kademuren schuilt.”

 

Bron bouwproject: https://dewerfalmere.nl

 

Wilt u meer informatie over de stalen damwand als duurzame warmtebron? We vertellen u graag meer over de mogelijkheden van de Energiedamwanden voor bouwprojecten aan de waterkant.

 

Recente berichten

energie van de toekomst
Publicaties

Energie van de toekomst ligt aan de waterkant

De energie van de toekomst? Die ligt gewoon voor je deur! Of beter gezegd in de vele waterkanten die ons kikkerlandje rijk is. Je kunt zo’n 40 procent van onze energiebehoefte uit oppervlaktewater halen door de damwanden langs het water van een buizensysteem te voorzien.

Lees meer
Bouwbeurs 2023 Energiedamwanden
Archief

Energiedamwand op bouwbeurs 2023

De Energiedamwand Nederland staat van 6 tot en met 10 februari op de Bouwbeurs 2023 in de koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Bezoek ons op stand 07.F014 voor meer informatie.

Lees meer
Energiedamwanden op Infratech
Archief

Energiedamwanden op Infratech 2023

We staan namens Energiedamwand Nederland aanwezig op de Infratech 2023, die van 17 t/m 20 januari 2023 in Ahoy in Rotterdam plaatsvindt. We vertellen u dan graag meer over het gratis en onbeperkt opwekken van energie middels de Energiedamwanden.

Lees meer
Stalen damwand als duurzame energiebron
Publicaties

Stalen damwand als duurzame energiebron

In het artikel van Civiele Techniek 2022 nummer 7 worden de stalen damwand als oneindige energiebron verder toegelicht.
“Energiedamwand: Stalen damwand als duurzame energiebron”. In Nederland wordt aquathermie gezien als een van de belangrijke pijlers in de warmtetransitie.

Lees meer
greenchoice energieprijs
Nieuws

Greenchoice Energieprijs voor Energiedamwanden

Energiedamwand Nederland is de trotse winnaar van de Greenchoice Energieprijs 2022 geworden. Op duurzame dinsdag werd de prijs door Greenchoice uitgereikt. Greenchoice laat met deze prijs zien duurzame nieuwe ontwikkelingen belangrijk te vinden.

Lees meer
Energiedamwand Nederland op vakbeurs energie 2023
Archief

Bezoek ons op de vakbeurs Energie

Op 11, 12 en 13 oktober 2022 vindt de jaarlijkse vakbeurs Energie plaats in de Brabanthallen. Gooimeer en Crux Engineering zullen daar namens Energiedamwand Nederland aanwezig zijn. U kunt ons vinden bij standnummer: 3.F043

Lees meer
energietransitie
Nieuws

VSK Award 2022 energietransitie

De Energiedamwanden zijn genomineerd bij de VSK Awards 2022 in de categorie energietransitie en hebben een eervolle vermelding gekregen vanwege de nieuwe toepassing van aardwarmte en aquathermie middels de Energiedamwand.

Lees meer
warmte uit water kademuur als energiefabriek
Publicaties

Warmte uit water

In mei 2019 is de Green Deal Aquathermie ondertekend, waaruit het Netwerk Aquathermie (NAT) is ontstaan. NAT zorgt voor het ontwikkelen en delen van kennis en praktijkervaringen op het gebied van aquathermie via website, bijeenkomsten en webinars. Het doel is de waarde van aquathermie in beeld te brengen om zo de noodzakelijke warmtetransitie te versnellen.

Lees meer
Damwand als duurzame energiebron
Publicaties

Damwanden als energiebron

Door stalen damwanden te voorzien van collectoren, kunnen havenkades, kanaaloevers, bouwkuipen, dijken en alle andere waterkeringen ons zonder aardwarmteboringen van warmte en koude voorzien.

Lees meer
Warmte winnen met Energiedamwanden
Publicaties

Warmte winnen met de energiedamwand

Aan het einde van het jaar blikt De Ingenieur traditiegetrouw vast vooruit op het volgende jaar. Welke technologieën breken door? Een van de beste technologieën is de Energiedamwand aldus de Ingenieur in 2022.

Lees meer
gratis energie opwekken FAQ
Publicaties

Artikel GWW over energie-damwanden

De directeur van Gooimeer legt in dit artikel uit hoe de Energiedamwanden een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame oplossing van het energievraagstuk en wat de voordelen zijn voor klanten. Het onbeperkt opwekken van gratis energie met de Energiedamwanden is een van de voordelen.

Lees meer
proef energiedamwanden
Publicaties

Civiele Techniek start proef Energiedamwand

In dit artikel leest u over de full-scale energiedamwanden-proef die CRUX Engineering in samenwerking met Gooimeer, Groep Duurzame Energie, TU Delft en TU Eindhoven heeft opgezet. Om rekenkundige opbrengsten van de Energiedamwand te kunnen valideren, wordt het systeem twee jaar lang getest in buurtschap de Zweth, nabij Rotterdam.

Lees meer