energietransitie bodem in te zetten als bron
Energiedamwanden

De bodem krijgt een hoofdrol bij het aanzwengelen van de energietransitie

Door Ad Tissink

Gepubliceerd in Cobouw: 29 sep. 2023 Gewijzigd: 24 okt. 2023

Op de TU Delft vindt een boring plaats voor het winnen van aardwarmte. Foto: Suzanne van de Kerk.

Door de bodem in te zetten als bron, buffer of opslag kan de energietransitie worden opgezweept. Geotechnici zien het belang van hun vak toenemen.

Aan de rand van de campus van de TU Delft staat een reusachtige boorstelling. Die boort naar een diepte van tweeënhalve kilometer, waar het grondwater een temperatuur heeft van bijna tachtig graden. Ideaal om gebouwen mee te verwarmen zonder dat er iets aan de panden of de installaties aangepast hoeft te worden.

Dat is precies wat de TU Delft van plan is. Hoogleraar geotechniek Philip Vardon wijst om zich heen: overal staan gebouwen uit de jaren zestig en zeventig, ongeïsoleerd en vaak nog met enkel glas. Toen de TU begin vorig jaar het plan opvatte om niet in 2050 maar al in 2030 compleet energie- en CO2-neutraal te zijn, realiseerde het bestuur zich dat verwarming van de oude panden de grootste breinbreker zou worden. Maar ze wisten ook dat er al zestig jaar een wijd vertakt warmtenet ligt op de campus. Eerst werd dat met steenkolen gevoed, later met gas en vanaf eind volgend jaar met aardwarmte.


Symposium

De boring bij de campus is niet het eerste geothermieproject in Nederland. Wel vindt zij plaats in een omgeving waar de ondergrond druk in gebruik is. In de nabijheid staan diverse panden met eigen warmte-koudeopslagsystemen. Het wordt volgens Vardon dan ook zeker het meest intensief onderzochte en gemonitorde geothermieproject. Zijn vakgroep gaat er veel onderzoek naar doen en blijft de ontwikkeling van de putten, en het gedrag van het water en de zandsteen waar dat doorheen stroomt, de komende jaren intensief monitoren.

Deelnemers aan het Symposium on energy geotechnics kunnen volgende week een bezoek brengen aan de boorstelling. Het symposium vindt plaats op een steenworp afstand van de TU Delft. Vardon organiseert het wetenschappelijk congres samen met onder andere Jacco Haasnoot van Crux Engineering.


Spierballenwerk

Ten opzichte van eerdere edities willen de organisatoren er minder een academische exercitie van maken en meer nadrukkelijk de industrie erbij betrekken. Grote bedrijven zoals Fugro, maar ook kleinere funderingsbedrijven zijn welkom. “Energy geotechnics draait niet alleen om het spierballenwerk, zoals boringen op kilometers diepte of het slaan van funderingen van offshore windmolens van vijftien megawatt”, benadrukt Haasnoot. “Het gaat erom de bodem op alle dieptes en alle schaalniveaus in te zetten.” Funderingspalen uitgerust met warmtewisselaars om woningen mee te verwarmen horen er wat hem betreft ook bij. Net als kademuren of damwanden die energie opwekken.

Binnenkort gaan vijf veelbelovende pilots van start met energiedamwanden. Het idee lijkt aan te slaan in het waterrijke Nederland, waar altijd wel een gracht of kanaal in de buurt is om een appartementencomplex of rijtje huizen mee te verwarmen. Dat het met de energie- of klimaatpalen, die al veel langer bestaan, minder hard gaat, verbaast Haasnoot. Hij wijt het aan de lage gasprijs. “Energie was tot nu toe te goedkoop om aanpassingen aan het ver uitontwikkelde en extreem efficiënte funderingsproces te rechtvaardigen.”

energiedamwanden
Hoogleraar Phil Vardon (links) en Jacco Haasnoot gaan drie dagen in gesprek over met collega’s uit de hele wereld over de rol van geotechniek in de energietransitie. Foto: Suzanne van de Kerk.


Spelregels

“Terwijl het helemaal niet zo moeilijk is”, vervolgt Haasnoot. “Al moet je je wel aan wat basale spelregels en kwaliteitseisen houden. Er moeten waterslangen worden aangebracht tussen de wapening van de palen in de prefabfabriek, bijvoorbeeld. Koppensnellen moet ook op een andere manier en de installateur moet wat eerder langskomen op de bouwplaats.”

Nu de energieprijzen oplopen en de noodzaak van verduurzaming doordringt, zal de populariteit van klimaatpalen en soortgelijke oplossingen toenemen, verwacht Haasnoot. “Het is veel logischer om je warmtepomp te voeden met warmte afkomstig van de bodem, dan met een luidruchtige buitenunit in de tuin of op het dak van je huis.”

Dat soort onderwerpen gaan ze dus met wetenschappers en bedrijven bespreken. Drie dagen lang. Daarbij gaan ze niet alleen die reusachtige boorstelling bezoeken, maar maken ze ook een excursie naar de Maasvlakte en naar een diepe schacht in het Belgische Mol. Daarin is een laboratorium gevestigd dat onderzoek doet naar opslag van radioactief afval.

Want ook dát is energy geotechnics, benadrukt Vardon: zorgen dat de opslag van aardwarmte veilig plaatsvindt. “CO2-opslag in oude gasvelden, zoals gebeurt met het Porthos-project op zee, moet trouwens ook gegarandeerd veilig zijn. Om maar te zwijgen van opslag van waterstof in oude zoutkoepels.” Het zijn allemaal voorbeelden van innovaties waarbij de bodem wordt ingezet om de energietransitie aan te zwengelen. “En het is niet het één of het ander”, zegt Vardon. “We moeten het allemáál doen, willen we de klimaatdoelen halen.”


Wereldkampioen wko

Dat het derde internationale congres over energie-geotechniek alweer in Nederland plaatsvindt, verbaast Vardon, zelf van origine Brit, niet. “Nederland is ook wereldkampioen op het gebied van warmte-koudeopslag in de bodem. Dat is een heel efficiënte techniek om warmte uit te wisselen.” Natuurlijk is niet ieder bodemtype geschikt. Je moet watervoerende zandlagen hebben, liefst afgewisseld met afsluitende kleilagen. En dat in een gebied met een gematigd klimaat, zodat de vraag naar warmte en koude het hele jaar door in balans is.

Maar er is een brede band rondom de aarde te leggen waarvoor dat geldt. Van de drieduizend warmte-koudeopslagprojecten wereldwijd zijn er meer dan 2.900 gerealiseerd in Nederland. “Mondiaal blijft er dus nog heel veel potentieel onbenut. Daar gaan we drie dagen intensief over in debat met experts uit de hele wereld.”

Recente berichten

energiedamwanden Infratech 2025
Nieuws

Energiedamwanden op Infratech 2025

Samen met Gooimeer is Energiedamwand Nederland aanwezig op de Infratech 2025, die van 14 t/m 17 januari 2025 in Ahoy in Rotterdam plaatsvindt. We vertellen u dan graag meer over het gratis en onbeperkt opwekken van energie middels de Energiedamwanden.

Lees meer
energie van de toekomst
Publicaties

Energie van de toekomst ligt aan de waterkant

De energie van de toekomst? Die ligt gewoon voor je deur! Of beter gezegd in de vele waterkanten die ons kikkerlandje rijk is. Je kunt zo’n 40 procent van onze energiebehoefte uit oppervlaktewater halen door de damwanden langs het water van een buizensysteem te voorzien.

Lees meer
Bouwbeurs 2023 Energiedamwanden
Archief

Energiedamwand op bouwbeurs 2023

De Energiedamwand Nederland staat van 6 tot en met 10 februari op de Bouwbeurs 2023 in de koninklijke Jaarbeurs in Utrecht. Bezoek ons op stand 07.F014 voor meer informatie.

Lees meer
Stalen damwand als duurzame energiebron
Publicaties

Stalen damwand als duurzame energiebron

In het artikel van Civiele Techniek 2022 nummer 7 worden de stalen damwand als oneindige energiebron verder toegelicht.
“Energiedamwand: Stalen damwand als duurzame energiebron”. In Nederland wordt aquathermie gezien als een van de belangrijke pijlers in de warmtetransitie.

Lees meer
greenchoice energieprijs
Nieuws

Greenchoice Energieprijs voor Energiedamwanden

Energiedamwand Nederland is de trotse winnaar van de Greenchoice Energieprijs 2022 geworden. Op duurzame dinsdag werd de prijs door Greenchoice uitgereikt. Greenchoice laat met deze prijs zien duurzame nieuwe ontwikkelingen belangrijk te vinden.

Lees meer
Energiedamwand Nederland op vakbeurs energie 2023
Archief

Bezoek ons op de vakbeurs Energie

Op 11, 12 en 13 oktober 2022 vindt de jaarlijkse vakbeurs Energie plaats in de Brabanthallen. Gooimeer en Crux Engineering zullen daar namens Energiedamwand Nederland aanwezig zijn. U kunt ons vinden bij standnummer: 3.F043

Lees meer
energietransitie
Nieuws

VSK Award 2022 energietransitie

De Energiedamwanden zijn genomineerd bij de VSK Awards 2022 in de categorie energietransitie en hebben een eervolle vermelding gekregen vanwege de nieuwe toepassing van aardwarmte en aquathermie middels de Energiedamwand.

Lees meer
warmte uit water kademuur als energiefabriek
Publicaties

Warmte uit water

In mei 2019 is de Green Deal Aquathermie ondertekend, waaruit het Netwerk Aquathermie (NAT) is ontstaan. NAT zorgt voor het ontwikkelen en delen van kennis en praktijkervaringen op het gebied van aquathermie via website, bijeenkomsten en webinars. Het doel is de waarde van aquathermie in beeld te brengen om zo de noodzakelijke warmtetransitie te versnellen.

Lees meer
Damwand als duurzame energiebron
Publicaties

Damwanden als energiebron

Door stalen damwanden te voorzien van collectoren, kunnen havenkades, kanaaloevers, bouwkuipen, dijken en alle andere waterkeringen ons zonder aardwarmteboringen van warmte en koude voorzien.

Lees meer
Warmte winnen met Energiedamwanden
Publicaties

Warmte winnen met de energiedamwand

Aan het einde van het jaar blikt De Ingenieur traditiegetrouw vast vooruit op het volgende jaar. Welke technologieën breken door? Een van de beste technologieën is de Energiedamwand aldus de Ingenieur in 2022.

Lees meer
gratis energie opwekken FAQ
Publicaties

Artikel GWW over energie-damwanden

De directeur van Gooimeer legt in dit artikel uit hoe de Energiedamwanden een bijdrage kunnen leveren aan een duurzame oplossing van het energievraagstuk en wat de voordelen zijn voor klanten. Het onbeperkt opwekken van gratis energie met de Energiedamwanden is een van de voordelen.

Lees meer
proef energiedamwanden
Publicaties

Civiele Techniek start proef Energiedamwand

In dit artikel leest u over de full-scale energiedamwanden-proef die CRUX Engineering in samenwerking met Gooimeer, Groep Duurzame Energie, TU Delft en TU Eindhoven heeft opgezet. Om rekenkundige opbrengsten van de Energiedamwand te kunnen valideren, wordt het systeem twee jaar lang getest in buurtschap de Zweth, nabij Rotterdam.

Lees meer