In het artikel van Civiele Techniek 2022 nummer 7 worden de stalen damwand als duurzame energiebron verder toegelicht. Dit is een gedeelte van het artikel uit Civiele Techniek nummer 7 over de Energiedamwand
“Energiedamwand: stalen damwand als oneindige energiebron”
Dat Nederland binnen een afzienbare tijd overstapt op duurzame energiebronnen voor onze gebouwde omgeving hoeft geen nadere toelichting. De ondergrond is daarvoor een veelvuldig toegepaste bron voor duurzame warmte door middel van open en gesloten WKO-bronnen. Funderingselementen in de ondergrond kunnen echter ook heel goed als energiebron functioneren, bijvoorbeeld door de activatie van funderingspalen, tunnels en diepwanden om thermische energie te onttrekken of op te slaan. Een recente proef en diverse projecten hebben aangetoond
dat de Energiedamwand een haalbaar energieconcept is, dat gereed is om als duurzame warmtebron te worden geïmplementeerd.
Werking Energiedamwand
De Energiedamwand is een nieuw gepatenteerd systeem waarbij de stalen damwandconstructie naast grond- en waterkering een extra functie krijgt, namelijk die van warmtewisselaar voor het onttrekken van thermische energie aan het oppervlaktewater (aquathermie) en de ondiepe ondergrond.
Het systeem bestaat uit activatielussen die voor installatie aan de grondzijde van de stalen damwand worden bevestigd. De damwandplank kan over elke gewenste hoogte thermisch geactiveerd worden. Ook een bestaande damwand kan worden geactiveerd door het aanbrengen van een modulaire Energiedamwand (beschermde activatielussen) in de kas aan de waterzijde van de damwand. Er wordt een vloeistof (koudemiddel, glycol) door deze activatielussen gepompt, die de damwand tot warmtewisselaar maakt. De vloeistof in deze activatielussen onttrekt daarbij warmte aan zowel het oppervlaktewater als de bodem.
Dit betreft een geheel gesloten systeem; er wordt geen water aan het kanaal onttrokken, maar alleen de thermische energie die zich rond de damwand bevindt. Omdat het water in waterwegen altijd licht in beweging is, wordt een zeer efficiënte warmteoverdracht bereikt.
Projecten
Naast de praktijkproef in De Zweth zijn in Nederland en Duitsland ook al enkele projecten gerealiseerd. Een eerste praktische toepassing is in de jachthaven van Enkhuizen waar de Energiedamwand wordt gebruikt voor de verwarming van het jachthavengebouw. Daarnaast is recent de Energiedamwand geplaatst bij het Swettehûs in Leeuwarden; een volledig circulair bedieningsgebouw van de provincie Fryslân. In Duitsland zijn op een tweetal locaties Energiedamwanden actief en is recentelijk in Potsdam voor een nieuwbouwlocatie meer dan 100 m kade van een Energiedamwand voorzien. Op het moment van schrijven lopen verschillende haalbaarheids- en ontwerpprojecten om de Energiedamwand toe te passen en heeft het systeem al meerdere prijzen gewonnen, waaronder de NENnovation award 2020 en de Waterinnovatieprijs 2021.
Wilt u het hele artikel lezen over de Energiedamwand, de stalen damwand als duurzame energiebron?