Dit artikel over de damwand als duurzame warmtebron staat in de nieuwsbrief over de bouwontwikkelingen van Nobelhorst.
Ontwikkelingen Almere Nobelhorst:
Aan de Hoge Vaart komt project De Werf.
Hier worden onder andere een woontoren, een havenkom en een horecapaviljoen ontwikkeld. Bij deze ontwikkeling hoort ook de waterverbinding tussen Nobelhorst en de Hoge Vaart. Om dit mogelijk te maken worden er damwanden aangebracht. Deze constructie is een knap staaltje ingenieurschap dat zelf energie opwekt.
Patrick Stoelhorst van Gooimeer BV vertelt hier graag meer over: “Als je nu bij de Hoge Vaart gaat kijken, dan zie je dat we met stalen damwanden een nieuwe insteekhaven realiseren. Een deel van de damwanden daar is aangebracht als Energiedamwanden. Dit zijn normale wanden die we hebben voorzien van techniek om energie te winnen uit de bodem en het oppervlaktewater. Het is duurzame energie voor de gebouwen in de Werf die het hele jaar, iedere dag beschikbaar is om te verwarmen en te koelen.”
Testen voor een optimaal rendement
De damwanden zijn in februari aangebracht. Patrick legt uit waarom dit toen al gebeurd is: “Omdat de bouw van de huizen nog even op zich laat wachten, gebruiken we de tijd nu vooral om te testen en berekenen wat de toekomstige opbrengst van deze energiedamwanden gaat zijn. Hiervoor krijgen we ook financiering van de EU in het kader het project Kansen voor West.
We verwachten goede rendementen te bereiken en zo verminderen we de uitstoot van CO2 aanzienlijk. Als de warmtepomp dan ook nog eens draait op groene stroom is het zelfs 100% energieneutraal. Leuk om te vertellen is ook dat het systeem het oppervlaktewater afkoelt waardoor de waterkwaliteit stijgt. Overigens is de Energiedamwand een gesloten systeem waarbij we geen vloeistoffen in de bodem laten vloeien of juist onttrekken. Als alles klaar is, zie je het systeem niet meer. We werken het netjes weg in de kade. Maar door dit artikel weet jij nu wat voor een geweldig systeem er achter de kademuren schuilt.”
Bron bouwproject: https://dewerfalmere.nl
Wilt u meer informatie over de stalen damwand als duurzame warmtebron? We vertellen u graag meer over de mogelijkheden van de Energiedamwanden voor bouwprojecten aan de waterkant.